Home News Blockchain Moviechain Looks to Dominate 50% of the Market: Piyush Mathur, Xender

Moviechain Looks to Dominate 50% of the Market: Piyush Mathur, Xender

March 19, 2018 17:23
|
Share with your friends

Xender is a popular movie-sharing app which has eliminated the need for WiFi and Bluetooth. The company had laid the seeds for this several years back by removing the dependency on the internet for sharing of files. The app has become very famous all across the globe and especially in countries where the internet infrastructure is still a challenge with it being either non-existent or faulty. The company announced the launch of its Blockchain-enabled platform, Moviechain

Crypto-News had an interesting conversation with Piyush Mathur, the India head for Xender’s Moviechain. Here is the entire interview:

Q1 Hello sir, thank you for agreeing to talk to us. Could you please introduce yourself?

Answer: Hi, I am Piyush Mathur the India head for Xender Moviechain.

Q2 Could you please describe what Xender is all about?

Answer: How it works is you can transfer movies from one phone to another phone through (Device-2-device or D2D). It is something like Bluetooth but bluetooth is an obsolete technology. This (Xender) is 200 times faster than bluetooth and you can send 1 GB or a 2GB file. Bluetooth also has a size constraint as only a limited size of files can be sent. No outside data or Internet is required. This is how Xender works. Now because in India, data is a precious commodity. You may say that the rates are going down, but still, it is not just about the rates. The majority of population cannot afford such kind of data and even if they could, quality of Internet is very poor in India. WiFi can still work but not everybody has the access to it. Very few percentage of people use WiFi. Mostly people use mobile data. All these restrictions make live-streaming very difficult. There is the reason why Xender launched Moviechain using blockchain technology.

Q3. Can you describe how Moviechain works?

Answer: Right now the movie industry has revenue from three sources. 1) Movie theatres 2) Television 3) Online platforms like Netflix or Amazon. Most of them have a subscription model which helps producers recover some amount of money. But the market is very small. Live-streaming is possible only for a very small segment of the population. That is why the size of that will always be very small. Whereas we are talking about the offline segment. Let me explain how that works: One person downloads the entire movie (for that you will have to go to the Internet). Now he has a movie file on his phone. He shares it with two of his friends. This concept is not very new. This is already happening in India and it is very popular. As I said in my speech, nearly 5 crore or 50 million videos are transferred through Xender per day in India. The traction is there and so is the market. What we are doing now is incentivizing it. Since we are talking about HD-quality movies, right from the source, of course there will be a cost attached to it. But the cost would be nominal. It could cost anywhere between Rs 5- Rs 50. If you give the user a choice between downloading a bad quality pirated movie and a great print of the same movie for a nominal fee, of course he will choose the latter. The user also stands to be incentivized when other people pay Rs 10 or Rs 20 to watch a particular movie.

Q3 Like you mentioned in the speech, it is a two-layer process. So the original sharer won’t get returns once it crosses a particular limit.

Answer: See, it has to be restricted. It (incentivization) cannot be infinite. But even if the original sharer crosses two layers, there can be a monetizing opportunity. However, this cannot be your main source of income. It is more about incentivizing sharing. If you have downloaded the movie, don’t keep it to yourself. Share it with your friends.

Q4. By two layer rule, if I share it with 10 people, will I be incentivized…

Answer: If all 10 people pay. But then those 10 people have shared it with 10 more people. So, now probably it has reached 1000 people. You can’t get incentivized from 1000 people. However you may earn Rs 100.

Q5 What exactly is the price difference? How do we determine the price of each movie?

Answer: There are a lot of factors determining that. Factors include how old the movie is, whether the movie is a superhit or a flop. Price will vary from movie to movie. If the movie is older then it could be cheaper. Popularity plays a small factor.

Q6 What will be the price range of these movies?

Answer: Could be anywhere from Rs 5 to Rs 50. This is a platform which may become very big in India. Netflix is targetting 10% of the marketshare. We are looking at 50% of the market because we also have the offline segment with us. We are looking at a stage, where the movie producers may want to launch their movies directly on this platform parallel with the theatres and TVs.

Q7. It is not just movies right?

Answer: Of course of course. Right now we are focussing on just movies. If you see Xender there is already a lot of video content available on the platform. From top producers to those who make short video content like TVF, Hungama and so on. There is already content available free of cost. Moviechain will soon have short video content, TV series. In future we may also have our own original series.

Q8 Who are the Hollywood producers that you have been talking to?

Answer: One of them is PVR, who are the biggest Hollywood distributors; also in discussion with Disney, Fox. It is just a matter of time.

Here are some statistics of Xender’s daily users that were mentioned in Piyush Mathur’s speech:

  • Daily File Transferred Volume: 180 million
  • Daily Photos Transferred: 75 million
  • Daily music transferred: 46 million
  • Daily videos transferred: 42 million
  • Daily apps transferred: 15 million

    Liked what you read? Join us on Telegram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here